
Uppföljning av projekt Matlyftet i Stockholms stad
Stiftelsen Äldrecentrum utvärderade projektet Matlyftet i Stockholms stad. Resultaten visar att de sociala aktiviteterna uppskattades, men att det saknades underlag för systematisk uppföljning.
Allmänna frågor
info@aldrecentrum.se
Har du frågor om samarbeten?
asa.hedbergrundgren@aldrecentrum.se
Har du pressrelaterade frågor?
mikael.milden@aldrecentrum.se
Besök vårt pressrum
Stiftelsen Äldrecentrum på Mynewsdesk
Här finns Stiftelsen Äldrecentrums rapporter, böcker, doktorsavhandlingar, vetenskapliga artiklar, remisser och filmat material. Allt material cirkulerar kring ämnen som rör äldres hälsa, sjukdomar och levnadsvillkor. Här finns även rapporter och publikationer från andra aktörer, i de fall där Äldrecentrum medverkar.
Rapporter som inte finns i pdf-format kan som regel beställas kostnadsfritt via info@aldrecentrum.se. Man kan även höra av sig till berörd kontaktperson som anges vid respektive rapport.
OBS! Eftersom Äldrecentrum nyligen har bytt webbsida pågår fortfarande arbetet med att fylla på med gamla rapporter. Kontakta info@aldrecentrum.se om du letar efter en specifik rapport som ännu inte är upplagd.
Stiftelsen Äldrecentrum utvärderade projektet Matlyftet i Stockholms stad. Resultaten visar att de sociala aktiviteterna uppskattades, men att det saknades underlag för systematisk uppföljning.
För att undersöka hur äldre personer hanterade och upplevde coronapandemin genomfördes en enkätstudie. Hälften av deltagarna var 85 år eller äldre och resultaten visar på stora förändringar i vardagslivet, särskilt gällande den psykiska hälsan.
Vi analyserar de fördjupande följdfrågorna om ensamhet, volontärarbete och internetanvändning från den enkät som låg till grund för rapporten Stockholm – Äldrevänlig stad.
Enkätundersökningen synliggör behovet av att fortsatt följa, stödja och bättre förstå nyckelfaktorer bakom stärkt lokal samverkan samt hur den kan vidmakthållas och utvecklas över tid.
Stockholms stads äldreförvaltning gjorde hösten 2019 en utbildningsinsats i fallförebyggande arbete för personer som möter äldre i ordinärt boende som Äldrecentrum har följt och utvärderat. Denna rapport diskuterar frågor om fallförebyggande arbete, hur rutiner kan implementeras, anpassas och efterlevas.
Analys av omsorgen som stockholmare 65 år eller äldre får i relation till vilka behov de bedöms ha. Resultatet visar att äldres behov avgör vilka som får omsorg och i vilken omfattning. Antalet hemtjänsttimmar har ökat, men endast hälften av variationen av antalet beviljade hemtjänsttimmar kan förklaras.
Äldrecentrum har genomfört en baslinjemätning för att kartlägga vad stockholmare 65 år eller äldre upplever hur det är att bo, leva och åldras i staden. Över 80 procent tyckte att Stockholm är en trivsam stad att leva, bo och åldras i, men skillnaderna var stora mellan de olika stadsdelarna.
Studien bygger på en enkätundersökning som syftar till att kartlägga äldre stockholmares hälsa och levnadsvanor. Resultaten pekar på att hälsolägen och levnadsvanor skiljer sig mellan kommuner och stadsdelar, liksom mellan kvinnor och män och olika socioekonomiska grupper.
Äldrecentrum har följt fyra enheter som genomfört utbildningscertifieringen, Silviahemscertifieringen. Resultatet visade att det krävs mer än en gemensam kunskapsbas för utvecklingsarbete – chefen har en betydande roll i det dagliga arbetet och för att skapa förutsättningar för personalen.
I rapporten diskuteras hur modellen kan utvecklas med hänsyn till lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Resultaten visar att Tryggt mottagande kan fylla en viktig funktion, både genom att ge kvalificerad omsorg och bidra till bedömningen av de fortsatta behoven av hjälp och stöd.