Välkommen till en dag om hur praktiknära forskning bidrar till en hållbar välfärd

3 april, 2024

Hur kan datadriven kunskapsutveckling och samskapande forskning bidra till en hållbar välfärdssektor? Svaret på det kan du få om du deltar på en dag om praktiknära forskning som Stiftelsen Äldrecentrum arrangerar, som en del av den internationella kongressen Nordic congress of gerontology, NKG, 2024. Anmäl dig nu för att ta del av detta!

Varannat år arrangerar Nordisk gerontologisk förening den internationella kongressen, Nordic congress of gerontology, NKG. Denna gång står Karolinska institutet värd för evenemanget. Stiftelsen Äldrecentrum har fått uppdraget att ansvara för den svenskspråkiga delen av kongressen, som vi har valt att kalla för praktikerdagen under kongressens första dag, 12 juni.

Det övergripande temat för dagen är Praktik till policy: Hur kan datadriven kunskapsutveckling och samskapande forskning bidra till en hållbar välfärdssektor? Under den rubriken har vi samlat presentationer om både forskningsprojekt som är praktiknära och som samlar och använder välfärdsdatadata, och fördelarna med samskapande äldre- och åldrandeforskning. Det kommer även att finnas plats för posterpresentationer och tid att mingla.

– Vi är fantastiskt glada över att få den här möjligheten att skapa en träffpunkt där praktik och beslutsfattare kan komma närmare forskningen, men också att få visa för akademin vilken forskning FoU-världen kan genomföra, säger Åsa Hedberg Rundgren, direktör på Stiftelsen Äldrecentrum.

Praktikerdagen är öppen för alla att anmäla sig till, men vi tror att de som kommer att ha mest nytta av dagen är beslutsfattare,  forskare som är intresserade av praktiknära forskning, och personer som är verksamma på olika nivåer inom äldreomsorgen.

Social- och försäkringsminister Anna Tenje kommer att inleda programmet, och Marianne Rundström är moderator. Marianne Rundström kommer även att leda en diskussion med företrädare för några av Sveriges nyckelorganisationer inom välfärdsområdet: Föreningen Sveriges socialchefer, Socialstyrelsen, Svenskt demenscentrum, Sveriges kommuner och regioner, och SPF Seniorerna.

Praktisk information

Praktikerdagens program börjar 13.30 och avslutas runt 17.30 med ett välkomstmingel för kongressens deltagare. Deltagarna får även vara med under kongressens förmiddagspass som inleds 10.00 i Aula medica.

Anmälningsavgiften för praktikerdagen är 3 625 kronor, inklusive moms (2 900 kronor, exklusive moms).

PROGRAM

10.00 Kongressen invigs av Hennes majestät Drottningen

10.30 Keynote speaker: Ageism – A public health issue
Vânia de la Fuente-Núñez

11.30 Lunch med postersession, lunchseminarium och utställningar 

13.30–17.30 Praktikerdagen i Jacob Berzelius, Berzeliuslaboratoriet

13.30 Deltagare hälsas välkomna av moderator Marianne Rundström, med inledningsord av äldre- och socialminister Anna Tenje. Åsa Hedberg Rundgren, direktör på Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum introducerar kunskapsstyrning från policy till praktik, vice versa.

14.00 Tema 1: Datadriven kunskapsutveckling inom välfärden
Åsa von Berens, Bettina Meinow och Charlotta Ryd

15.00 Fikapaus

15.30 Tema 2: Samskapande forskning och verksamhetsutveckling för en hållbar välfärdssektor 
Ida Goliath, Helena Strehlenert och Lina Palmlöf 

16.30 Panelsamtal under ledning av Marianne Rundström
Eva Lindqvist, enhetschef för Nationellt kompetenscentrum och vägledning för äldreomsorg, Socialstyrelsen
Sabina Joyau, samordnare äldreomsorg, Sveriges kommuner och regioner
Eva-Lotta Lindskog, ledamot Föreningen Sveriges socialchefer
Wilhelmina Hoffman, direktör Svenskt demenscentrum
Ann Hedberg Balkå, ordförande Stockholmsdistriktet, SPF Seniorerna

17.15 Avslutning

17.45 Välkomstmottagning med mingel i Aula medica


Anmäl dig till praktikerdagen, 12 juni, genom att klicka här. 

Läs mer om Nordic congress of gerontology, NKG, här.