Utveckla utskrivningsprocessen för äldre
Vidareutveckling av samverkan i utskrivningsprocessen för äldre personer
Stiftelsen Äldrecentrum har ett uppdrag från Region Stockholm och Stockholms stad, att stödja vidareutvecklingen av utskrivningsprocessen, enligt lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (LUS).
Aktiviteterna som innefattas i Stiftelsen Äldrecentrums stöd ges i tre delar och dessa beskrivs närmare nedan. Gemensamt för alla delar är att de består av 1) en halvdag som riktar sig till alla berörda och intresserade, med presentationer och gruppdiskussioner, och 2) ett mer riktat stöd för aktörer i lokal samverkan där man jobbar gemensamt med en aktuell fråga under ett antal workshops eller möten.
Syftet med detta upplägg är flera:
• att så många aktörer som möjligt ska kunna ta del av stödet
• att stödet kan anpassas utifrån de varierande behov och förutsättningar som aktörerna har.
Del 1. Samverkanskultur – vad är det och hur ser de lokala utvecklingsbehoven ut?
Halvdag med samverkansdialog (GENOMFÖRD 250319)
Stiftelsen Äldrecentrum bjöd i samarbete Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och Äldreförvaltningen i Stockholm stad in chefer och personer med andra ledande funktioner från geriatriska kliniker, biståndsenheter, husläkarmottagningar och primärvårdsrehabmottagningar till en halvdag med dialog. Temat var samverkanskultur och ledarskap för samverkan. Under eftermiddagen varvades presentationer med gruppdiskussioner i lokala kluster om den lokala samverkanskulturen och eventuella utvecklingsbehov.
Inbjudna deltagare: Chefer och personer i andra ledande funktioner från geriatriska kliniker, biståndsenheter, husläkarmottagningar och primärvårdsrehabmottagningar.
Stöd för lokal dialog om samverkanskultur (våren 2025)
Stiftelsen Äldrecentrum erbjuder lokala samverkanskonstellationer i Stockholms stad stöd vid 1-2 tillfällen för att initiera gemensamt utvecklingsarbete. Formen på stödet är flexibel beroende på vad samverkanskonstellationen önskar – vi resonerar oss gemensamt fram till vad som kan passa. Kontakta lina.palmlof@aldrecentrum.se för mer information, eller förfrågan om stöd.
Del 2. Implementering – metoder och praktiska grepp för att lyckas med införandet av nya arbetssätt
Halvdag om implementering (hösten 2025)
Stiftelsen Äldrecentrum bjuder in till ett seminarium med temat ” Implementering av och i samverkan”. Presentationer kommer att varvas med gruppdiskussioner.
Målgrupp för halvdagen är: Chefer och personer i andra ledande funktioner från geriatriska kliniker, biståndsenheter, husläkarmottagningar och primärvårdsrehabmottagningar. Mer detaljerat program för halvdagen kommer under våren 2025.
När: hösten 2025, datum meddelas senare
Var: centralt i Stockholm, lokala meddelas senare.
Stöd för lokalt arbete med implementering
Stiftelsen Äldrecentrum erbjuder en workshopserie om implementering med fokus på samverkan kring utskrivningsprocessen.
Att implementera, det vill säga införa, nya arbetssätt i praktiken kan vara en utmaning. Men det finns kunskap som kan guida! Workshopserien handlar om praktiska grepp som kan underlätta för att införa nya arbetssätt på ett hållbart sätt.
Under workshopserien kommer deltagarna att:
• Arbeta konkret med den egna pågående eller planerade implementeringen
• Få skräddarsydda uppgifter och handledning som passar det egna förändringsarbetet
• Få utbyta erfarenheter och diskutera utmaningar och framgångar med andra workshopdeltagare
Målgrupp: Arbetsgrupper inom Stockholms stad och Region Stockholm som vill implementera något som relaterar till samverkan i utskrivningsprocessen (LUS). Oavsett vad ni ska implementera kan workshopserien ge nya insikter och stöd.
Funderar du på om ni kan ha nytta av workshopserien, eller är du intresserad av att delta? Kontakta helena.strehlenert@aldrecentrum.se för mer information.
Del 3. Systematisk uppföljning och analys – hur kan vi följa upp vår samverkan?
Halvdag om systematisk uppföljning (våren 2026)
Stiftelsen Äldrecentrum bjuder in till ett seminarium med temat ”Att följa upp och analysera lokal samverkan”. Presentationer kommer att varvas med gruppdiskussioner.
Målgrupp för halvdagen är: Chefer och personer i andra ledande funktioner från geriatriska kliniker, biståndsenheter, husläkarmottagningar och primärvårdsrehabmottagningar. Mer detaljerat program för halvdagen kommer under hösten 2025.
Stöd för lokalt arbete med systematisk uppföljning och analys
Stiftelsen Äldrecentrum erbjuder en workshopserie om uppföljning och analys för lokala samverkansgrupper som vill ha stöd för att komma igång med att följa upp sin lokala samverkan i utskrivningsprocessen.
Under workshopserien kommer deltagarna att:
• Arbeta konkret med planering och genomförande av en uppföljning
• Få skräddarsydda uppgifter och handledning som passar just er uppföljning
• Få utbyta erfarenheter och diskutera utmaningar och framgångar med andra workshopdeltagare
Målgrupp: Samverkansparter inom Stockholms stad och Region Stockholm som gemensamt vill följa upp något som relaterar till samverkan i utskrivningsprocessen (LUS).
Funderar du på om ni kan ha nytta av workshopserien? Kontakta bettina.meinow@aldrecentrum.se för mer information.

Lina Palmlöf Utredare och utvecklingsansvarig
08-690 58 07
lina.palmlof@aldre-
centrum.se