IHoP – Innovativ hemtjänst och partnerskap

Just nu söker vi hemtjänstutförare inom Stockholms stad som vill forska med oss!

Forskningsprogrammet IHoP har som mål att stärka intressenters delaktighet i hemtjänstens planering, utförande och utveckling.

Nu söker vi hemtjänstutförare inom Stockholms stad till en workshopserie där personal tillsammans med äldre, anhöriga och forskare tar fram arbetssätt, verktyg och modeller, utifrån gemensamt definierade förbättringsområden. Vi formar upplägget tillsammans med er.

Från respektive hemtjänstutförare söker vi:

  • Två till tre medarbetare
  • (Äldre) personer som har hemtjänst
  • Anhöriga till personer som har hemtjänst

Upplägg:

  • 4-6 workshoptillfällen á 2 timmar under cirka ett halvår.

Vikarieersättning kan vid behov utgå.

För mer information och anmälan, kontakta:
Ragnhild Hedman, Forskare  08-690 58 67  ragnhild.hedman@aldrecentrum.se 
Ida Goliath, Ansvarig forskare  08-690 58 04  ida.goliath@aldrecentrum.se 

Läs mer om IHoP längre ner på sidan!

Vi söker nu biståndshandläggare inom hemtjänsten i Stockholms stad som vill forska med oss!

Forskningsprogrammet IHoP har som mål att stärka intressenters delaktighet i hemtjänstens planering, utförande och utveckling.

Just nu söker vi biståndshandläggare inom hemtjänsten i Stockholms stad som vill delta i fokusgruppsdiskussioner kring äldres delaktighet i behovsbedömning och utförande av hemtjänstinsatser.

Upplägg:

  • Fokusgruppsdiskussioner i grupper om 4-6 biståndshandläggare
  • Cirka 90 minuter
  • Plats enligt överenskommelse

Dag och tid bokas utifrån deltagarnas möjligheter när vi har fått ihop en grupp!

För mer information och anmälan, kontakta:
Ragnhild Hedman, Forskare  08-690 58 67  ragnhild.hedman@aldrecentrum.se
Ida Goliath, Ansvarig forskare  08-690 58 04  ida.goliath@aldrecentrum.se

IHoP: Forskning för att utveckla hemtjänsten tillsammans med dem som berörs

IHoP, Innovativ hemtjänst och partnerskap, är ett sexårigt forskningsprogram med syfte att bygga ny kunskap om hur hemtjänstens utveckling kan stärkas. Äldre personer är sällan involverade i utveckling av hemtjänst, trots att delaktighet och personcentrering tydligt lyfts fram i policydokument. Därför forskar vi tillsammans med dem som berörs: äldre personer som har hemtjänst, anhöriga, personal, ledning och beslutsfattare.

I programmet utvecklar och studerar vi potentiella förbättringsområden i hela omsorgsförloppet, det vill säga under hela hemtjänsttiden, fram till livets slut. Målet är att ta fram arbetssätt, verktyg och modeller som stärker äldres delaktighet i hemtjänstens planering, utförande och utveckling.

Vi använder oss av så kallad aktionsforskningsdesign, en vetenskaplig modell som innebär att man forskar tillsammans med målgruppen i stället för om den, till exempel genom att involvera målgruppen i utformningen av själva studien eller projektet.

Förhoppningen är att IHoP-programmet ska bidra till att stärka socialtjänstens ställning som en kunskapsdriven organisation, och att i det långa loppet förändra samhällets syn på ålder och åldrande.

Programmet är finansierat av forskningsrådet Forte och löper från april 2024 till mars 2030.

Läs en intervju med vår programansvariga, Ida Goliath, i tidskriften Äldre i Centrum.

Exempel på pågående forskning i ihop
  • Intervjuer med äldre personer, anhöriga och personal om deras erfarenheter av hemtjänst och tankar kring utvecklingsområden och hur de kan prioriteras.
  • Intervjuer med äldre personer, för att undersöka deras upplevelser av delaktighet i hemtjänstens planering och utförande, och med personal för att undersöka hur de arbetar för att främja äldre personers delaktighet.
  • Partnernätverket, som syftar till att identifiera utvecklingsområden inom hemtjänsten och hur forskning kan stötta utvecklingen. Nätverket består av personer som har hemtjänst, anhöriga, personal, enhetschefer, biståndshandläggare, representanter från äldreförvaltningen.
  • Workshopserie: Samskapa nya arbetssätt tillsammans med äldre, anhöriga och personal från hemtjänstenheter i Stockholms stad.

Har du frågor om forskningsprogrammet? Kontakta oss