IHoP – Innovativ hemtjänst och partnerskap

IHoP: Forskning för att utveckla hemtjänsten tillsammans med dem som berörs

IHoP, Innovativ hemtjänst och partnerskap, är ett sexårigt forskningsprogram med syfte att bygga ny kunskap om hur hemtjänstens utveckling kan stärkas. Äldre personer är sällan involverade i utveckling av hemtjänst, trots att delaktighet och personcentrering tydligt lyfts fram i policydokument. Därför forskar vi tillsammans med dem som berörs: äldre personer som har hemtjänst, anhöriga, personal, ledning och beslutsfattare.

I programmet utvecklar och studerar vi potentiella förbättringsområden i hela omsorgsförloppet, det vill säga under hela hemtjänsttiden, fram till livets slut. Målet är att ta fram arbetssätt, verktyg och modeller som stärker äldres delaktighet i hemtjänstens planering, utförande och utveckling.

Vi använder oss av så kallad aktionsforskningsdesign, en vetenskaplig modell som innebär att man forskar tillsammans med målgruppen i stället för om den, till exempel genom att involvera målgruppen i utformningen av själva studien eller projektet.

Förhoppningen är att IHoP-programmet ska bidra till att stärka socialtjänstens ställning som en kunskapsdriven organisation, och att i det långa loppet förändra samhällets syn på ålder och åldrande.

Programmet är finansierat av forskningsrådet Forte och löper från april 2024 till mars 2030.

Läs en intervju med vår programansvariga, Ida Goliath, i tidskriften Äldre i Centrum.

Vi forskar tillsammans med hemtjänstutförare  inom Stockholms stad

Inom ramen för IHoP genomför vi just nu en workshopserie tillsammans med hemtjänstutförare inom Stockholms stad, där personal tillsammans med äldre, anhöriga och forskare tar fram arbetssätt, verktyg och modeller, utifrån gemensamt definierade förbättringsområden.

Är du hemtjänstutförare och intresserad av att vara med?
Kontakta oss gärna!
Ragnhild Hedman, Forskare  08-690 58 67  ragnhild.hedman@aldrecentrum.se
Ida Goliath, Ansvarig forskare  08-690 58 04  ida.goliath@aldrecentrum.se

Exempel på pågående forskning i ihop
  • Intervjuer med äldre personer, anhöriga och personal om deras erfarenheter av hemtjänst och tankar kring utvecklingsområden och hur de kan prioriteras.
  • Intervjuer med äldre personer, för att undersöka deras upplevelser av delaktighet i hemtjänstens planering och utförande, och med personal för att undersöka hur de arbetar för att främja äldre personers delaktighet.
  • Partnernätverket, som syftar till att identifiera utvecklingsområden inom hemtjänsten och hur forskning kan stötta utvecklingen. Nätverket består av personer som har hemtjänst, anhöriga, personal, enhetschefer, biståndshandläggare, representanter från äldreförvaltningen.
  • Workshopserie: Samskapa nya arbetssätt tillsammans med äldre, anhöriga och personal från hemtjänstenheter i Stockholms stad.
Publikationer utgivna i programmet

S Wallcook, I-M Dohrn, U Dahlkvist, Y Domeij, K Green, G Isaksson och I Goliath (2024). Outputs from a model of co-research with older care-experienced people in Sweden to advance eldercare services. Research involvement and engagement. https://doi.org/10.1186/s40900-024-00650-7

S Wallcook, U Dahlkvist, Y Domeij, K Green, G Isaksson och I Goliath (2025). ”’Health’ is just one piece in the puzzle of wellbeing”: Shifting from preventing health deterioration to improving wellbeing in a participatory action research project with care‐experienced older people. Health expectations. https://doi.org/10.1111/hex.70171

 

Har du frågor om forskningsprogrammet? Kontakta oss