Aktiviteter för äldre med funktionsnedsättning
Kartläggning av aktiviteter och träffpunkter för personer 65 år och äldre med funktionsnedsättning
Stockholms stad vill arbeta för att förebygga och bryta ofrivillig ensamhet och psykisk ohälsa hos äldre personer. Äldrenämnden har fått i uppdrag att i samverkan med idrottsnämnden, socialnämnden och stadsdelsnämnderna för att identifiera hur aktiviteter och träffpunkter för äldre personer med funktionsnedsättning (fysisk, psykisk, intellektuell) kan utformas och förbättras. Målgruppen kan ha insatser av socialtjänsten, socialpsykiatrin och äldreomsorgen.
Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum fick uppdraget att kartlägga vilka aktiviteter och träffpunkter det finns för personer över 65 år med funktionshinder som bor i ordinärt boende eller LSS-boende i Stockholms stad, samt hur dessa erbjudanden är utformade. I uppdraget låg också att undersöka hur stadsdelarna resonerar kring och arbetar med att nå målgruppen.
Projektets frågeställningar är:
- Vad finns? Vilka aktiviteter och träffpunkter riktar sig till personer 65 år och äldre med funktionsnedsättning som bor i ordinärt boende? Vad erbjuds på LSS-boenden?
- Hur är aktiviteter och träffpunkter utformade?
- Hur arbetar stadsdelsförvaltningar stadsdelarna och fackförvaltningarna med att informera och rekrytera deltagare? Exempelvis, vilka strategier och arbetssätt har man inom den uppsökande verksamheten? Vilken roll har biståndshandläggaren i att erbjuda nödvändigt stöd för att kunna delta i öppna verksamheter?
- Vad är fackförvaltningarnas roll i denna fråga och gentemot målgruppen? Fackförvaltningarna kan ha olika roller, en del har exempelvis ett eget operativt uppdrag medan andra arbetar endast med strategiska frågor.
- Hur många deltar i aktiviteterna och träffpunkterna som erbjuds?
Kartläggningen kommer att ske genom intervjuer i stadsdelarna med avdelningschefer för socialtjänst och äldreomsorg, beställarchefer, idrottsförvaltningen och socialförvaltningen, samt ett antal verksamheter, exempelvis LSS-boenden och träffpunkter.
Vill du veta mer?
Bettina Meinow Utredare och ansvarig forskare, SNAC Stockholm äldreomsorg
08–690 58 08
bettina.meinow@ald-
recentrum.se