Välkommen Annika Andersson, ny testledare på SNAC-K

22 september, 2021

Annika Andersson, ny testledare i psykologi på SNAC-K. Foto: Mai Engström

I mitten av augusti välkomnade SNAC-K:s befolkningsstudie deras nya testledare i psykologi Annika Andersson.
– Jag hoppas att jag kan bidra till att probanderna som kommer hit fortsätter tycka att det är skönt och kul, säger hon.

Annika Andersson är en före detta militär som sedan har tagit steget att börja studera psykologi och kognition på universitetet. Först tog hon en kandidatexamen i kognitionsvetenskap vid Umeå universitet och avslutade en masterexamen i psykologi med särskild inriktning på neuro- och kognitionsvetenskap vid Stockholms universitet i juni 2021.

– Jag har alltid varit intresserad och nyfiken på hur människor och hjärnan fungerar. Det är nog därför kognitionsvetenskap alltid har fascinerat mig.

Innan hon kom till Stiftelsen Äldrecentrum hade Annika Andersson inte haft som mål att arbeta med äldre- och åldrandeforskning, även om hon sedan tidigare tillhört ett universitet som är tätt knutet till Betulaprojektet i Umeå.

– Det som gjorde mig tveksam till att arbeta med befolkningsstudier var att ta del av forskning om åldrande som har en tendens att handla om hur kognitionsförmågorna försämras. Men nu när jag har fått träffa probander och sett hur friska och pigga vissa är väldigt högt upp i åldern har min syn på åldrandet helt förändrats.

I dag är hennes åldersnoja dämpad och att få träffa probanderna är otroligt givande, säger hon och skrattar.

– Det är en viktig roll man har som testledare. Dels för att man har ett uppdrag gentemot projektet att se till att man arbetar systematiskt med den information man får, dels för att man måste ge ett professionellt och vänligt intryck till de personer man träffar. Det ska vara skönt och trevligt för de äldre att komma hit.

Läs mer om befolkningsstudien SNAC-K.