Lyckad demensdag i Stockholm och på nätet

11 november, 2021

Bild på Wilhelmina Hoffman och Åsa Hedberg Rundgren från demensdagens webbinarium.

Dagens moderatorer Wilhelmina Hoffman och Åsa Hedberg Rundgren.

Med över 400 deltagare blev Stockholms Demensdag till en succé. Nu siktar Stiftelsen Äldrecentrum och Svenskt Demenscentrum på en fortsättning – nästa års datum är redan klart.

Den 10 november gick den första Stockholms Demensdag i regi av Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum och Svenskt Demenscentrum av stapeln. Som mest 450 personer följde webbkonferensen, som denna gång arrangerades digitalt, vilket gjorde att mötet kunde öppnas för deltagare från hela landet.

Stiftelsen Äldrecentrums direktör Åsa Hedberg Rundgren agerade moderator tillsammans med Wilhelmina Hoffman, som är chef för Svenskt demenscentrum. För henne kändes det verkligen som ett hedersuppdrag.

– Det var spännande att få vara en del av demensdagen. Eftersom jag inte står mitt i kliniken och det praktiska arbetet med demensfrågorna känner jag stor respekt och ödmjukhet inför både föreläsare och publik, och jag hoppas att jag lyckades bidra till en dialog dem emellan, säger hon.

Under eftermiddagen talade först Laura Fratiglioni, professor vid Karolinska Institutet, Alexander F Santillo, docent vid Lunds universitet och Henrik Zetterberg, professor vid Sahlgrenska sjukhuset, om forskningen kring hälsoeffekter av covid-19 bland äldre, riktlinjer för utredning av frontotemporal sjukdom, samt tidig diagnostik. Sedan följde en mer praktiskt inriktad del med Anne Ekdahl, geriatriker vid Helsingborgs lasarett, samt Annicka Pantzar, MAS, och Nina Nisser, utvecklingsledare, i Ekerö kommun, som talade om vårdförlopp och insatsförlopp vid demenssjukdom.

Med denna första upplaga av den nya demensdagen avklarad siktar arrangörerna vidare mot nästa år.

– Vi har redan spikat datumet, internationella alzheimerdagen 21 september, lokalen är bokad och efter intresset från övriga landet i år behöver vi kanske planera för möjligheten att delta även digitalt, tänker jag. När det gäller ämnen vill vi ju alltid vara aktuella, så vi får återkomma med information om innehållet senare, säger Åsa Hedberg Rundgren.

Årets Stockholms Demensdag går att se i sin helhet på Svenskt Demenscentrums hemsida.