Delaktighet i det digitaliserade samhället

6 maj, 2021

 

I takt med teknikutvecklingen talar man allt oftare om digitalt utanförskap. Nu startar fem FoU-enheter från länet ett projekt om digital delaktighet tillsammans med en forskargrupp från Karolinska institutet.

Porträttbild på Charlotta Ryd

Charlotta Ryd är utredare på Äldrecentrum.

Medan digitaliseringen av samhället fortsätter, och skapar fördelar i vardagen för många, uppmärksammas även baksidorna av utvecklingen allt mer. Den som är begränsad i sin användning av digital teknik riskerar att bli mindre delaktiga i samhället.

– Man kanske inte har kunskapen och vanan att använda ny digital teknik och saknar förutsättningar eller motivation att lära sig. Man kanske skulle behöva stöd för att känna sig trygg och komma igång. Med åldern blir det ju också vanligare med olika funktionsnedsättningar som kan göra det svårare, till exempel försämrad kognition, syn eller hörsel, berättar Charlotta Ryd, utredare på Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum.

Men Charlotta Ryd poängterar att det också finns strukturella orsaker till begränsad delaktighet, till exempel hur infrastrukturen ser ut, eller teknikens design. Eller ekonomiska faktorer, som gör att personer helt enkelt saknar möjlighet att få tillgång till tekniken. Det är därför viktigt att samhället tar sitt ansvar för alla invånares möjligheter att vara delaktiga när digitaliseringen ändrar förutsättningarna.

Nu samlas alltså fem FoU-enheter i Stockholms län – Äldrecentrum, Nestor FoU-center, FoU Nordost, FoU Nordväst och FoU nu – i projektet Delaktighet för alla i det digitaliserade samhället. Projektet är ett samarbete med Karolinska institutets forskargrupp CACTUS, som arbetar med frågor om hur det är att leva och åldras med kognitiv nedsättning i samspel med dagens teknik.

– Projektet handlar om delaktighet och utanförskap som en konsekvens av digitalisering. Vi begränsar oss egentligen inte till äldre personer, utan det finns fler grupper som drabbas av det här. Vårt mål är att arbeta samskapande och få med oss kommunerna i länet, och därför vill vi diskutera med människor ute i verksamheterna för att se vilka behov som finns och se till att de kan få ut något av arbetet, säger Charlotta Ryd.

Projektgruppen har börjat arbeta med en sammanställning av kunskapsläget. Det pågår till exempel redan ett antal projekt på samma tema, även i Stockholmsområdet. En viktig startpunkt för projektet blir annars det dialogforum som man bjuder in till den 27 maj, på Zoom.

– Först och främst hoppas vi att det blir en massa deltagare från olika verksamheter och funktioner, och gärna även representanter för brukarorganisationer. Programmet kommer att vara en mix av presentationer, där vi berättar om studier och projekt i ämnet, och diskussioner.

– Under de här tre timmarna kommer vi ha flera tillfällen då vi diskuterar tillsammans i break out-rooms. Det kan till exempel handla om var kommunens ansvar börjar och slutar, och hur FoU-enheterna och kommunerna kan samarbeta i frågan framöver, säger Charlotta Ryd.

Dialogforumet är i första hand anpassat till socialtjänstens olika verksamheter, till exempel äldreomsorgen, och alla medarbetare som känner sig berörda av frågan där. Charlotta Ryd säger att inte minst chefer, strateger och de som arbetar med utveckling av digitala tjänster ska ta chansen att komma och göra sina röster hörda. Men även brukarorganisationer har en viktig roll att fylla nu när projektet ska ta form.

– Vi hoppas få med oss dels en känsla för vad som pågår därute och vad man tycker är viktigt. Men vi vill också veta vad man vill ha ut av dialogforumet framöver, vare sig det är konkreta projekt eller kompetensutveckling eller något annat. Vi hoppas också att olika kommuner ska få chans att utbyta erfarenheter med varandra, ja egentligen att olika delar av samma kommun också ska kunna hitta varandra. Verksamheterna inom en kommun är ofta ganska uppdelade, men digitaliseringen berör alla områden.

Dialogforumet 27 maj är alltså det första av flera, och kommande träffar planeras under hösten.

Parallellt kommer projektgruppen att arbeta med en forskningsansökan kring delaktighet och digitalisering. Även det ska bli ett samskapande projekt där man hoppas knyta till sig partners för att genomföra någon typ av projekt tillsammans.

– Kanske är det något vi också kan få idéer till under dialogforumet. Målet är att lämna in en ansökan till Forte under nästa år, tillsammans med några partners och en tydlig idé om vad vi vill göra, säger Charlotta Ryd

 

Dialogforum om socialtjänsten och delaktighet för alla i det digitaliserade samhället
Torsdag 27 maj 2021
Kl 13–16 via Zoom
GÅ TILL ANMÄLAN!

(Sista dag för anmälan: 24 maj.)

 

Läs mer om projektet Delaktighet för alla i det digitaliserade samhället här.