Äldre personers livssituation och behov av stöd när de ansöker om äldreomsorg för första gången
Livssituation och behov av stöd vid äldreomsorgsdebuten
Den äldre befolkningen i Sverige växer. Fler människor uppnår hög ålder men lever också fler år med allvarliga funktionsnedsättningar och kroniska sjukdomstillstånd, och därmed med behov av stöd. Att leva med svår sjukdom och begränsad vardagsfunktion under åldrandet kan vara förknippat med känslor av otrygghet, skörhet och ensamhet, men det är också möjligt att uppleva välbefinnande om rätt förutsättningar ges.
Formell äldreomsorg spelar en viktig roll för att skapa goda förutsättningar, men under de senaste decennierna har antalet vårdplatser inom den kommunala heldygnsvården och sjukhusvården drastiskt minskat, samtidigt som äldreomsorg förmedlad i ordinärt boende inte har byggts ut i samma omfattning. Personer som använder hemtjänst tenderar att vara äldre och sjukare idag än för 20 år sedan. Kunskapen är knapphändig om livssituationen hos äldre personer som får äldreomsorg för första gången, och deras upplevelser av att ansöka om och beviljas hemtjänst.
Syftet med det här projektet är att öka kunskapen om vad som kännetecknar livssituationen hos äldre personer som beviljas äldreomsorg för första gången, och att utforska deras upplevelser av hur beviljade insatser överensstämmer med deras behov och förväntningar.
I två delstudier kommer projektet ta fram profiler för hur hälsa och sjukvårdskonsumtion ser ut inför uppstart av äldreomsorg samt titta på hur profilerna och karaktären hos beviljade insatser i äldreomsorgen förändras över tid. Data från två hälso- och sjukvårdsregister kommer att analyseras med statistiska metoder.
I projektets andra två delstudier kommer upplevelsen av att ansöka om och beviljas hemtjänst för första gången att utforskas genom individuella intervjuer med äldre personer. Materialet kommer att analyseras med tematisk metod.
För att anmäla intresse för att delta, ring 08-690 58 68.
Har du frågor om projektet?
Pernilla Alencar Siljehag Doktorand
08-690 58 68
pernilla.alencarsi-
ljehag@aldrecentrum.se