Utredarna och forskarna Lina Palmlöf, Ida Goliath, Helena Strehlenert, Åsa von Berens och Elin Jakobsson kommer att föreläsa under vårens frukostseminarier. Foto: Yanan Li
Stiftelsen Äldrecentrums populära frukostseminarier fortsätter med fem tillfällen under våren 2025. Presentationerna kommer att handla om hur samverkan kan förebygga försämrad hälsa hos äldre, delaktighet, hur man lyckas med att införa nya arbetssätt och stöd till egenvård och trygga utskrivningar från slutenvård.
Hösten 2024 bjöd vi på Stiftelsen Äldrecentrum in till fyra frukostseminarier om våra projekt som rör äldre och åldrande, och det kommer vi så klart att fortsätta med under våren.
Vi arrangerar fem frukostseminarier med start 31 januari. Seminarierna kommer att handla om att införa nya arbetssätt i verksamheter som arbetar med äldre personer, trygga utskrivningar, delaktighet i hemtjänstens planering, stöd till egenvård och samverkan för att förebygga ohälsa hos äldre personer.
Varmt välkommen!
Anmälan till seminarierna cirka tre veckor innan utsatt datum och man kan delta antingen på plats i Stiftelsen Äldrecentrums lokaler eller digitalt. De som deltar fysiskt får en lätt frukost och chansen att ställa frågor och mingla med föreläsarna.
Att implementera, det vill säga införa, ett nytt arbetssätt i praktiken kan vara en utmaning. Under det här frukostseminariet kommer våra utredare Helena Strehlenert och Ida Goliath att berätta om en workshopserie som de håller i om hur man lyckas med implementering med hjälp av praktiska verktyg.
Under hösten 2024 har de hållit i workshoppar där verksamheter som arbetar med äldre personer ingår, vilket är ämnet för detta seminarium.
Stiftelsen Äldrecentrums utredare Åsa von Berens och Lina Palmlöf har följt ett projekt där en biståndshandläggare från Norra innerstadens stadsdelsförvaltning i Stockholm är placerade på Sabbatsbergsgeriatriken. Syftet var att utveckla ett arbetssätt som gör äldre personer och anhöriga delaktiga i planeringen av äldreomsorgsinsatser när de äldre blir utskrivna från slutenvården.
Under seminariet kommer Åsa von Berens och Lina Palmlöf, tillsammans med personal från de involverade verksamheterna, att berätta om projektet och dess resultat.
Hur arbetar personal inom hemtjänsten för att involvera äldre personer i sin omsorg? Och hur upplever äldre personer själva delaktighet i hemtjänstens planering? I en studie har Stiftelsen Äldrecentrums utredare Åsa von Berens, Ida Goliath och Helena Strehlenert har intervjuat äldre personer och undersköterskor med gedigen erfarenhet av hemtjänst.
Under det här seminarietillfället kommer de att berätta om undersökningen och vad resultaten visade. Det framkommer bland annat att en godkänd genomförandeplan inte kan ses som en garanti för delaktighet, och att det finns ett behov av att utveckla organisatoriska förutsättningar som är transparenta för att involvera äldre personer mer.
I tre år har projektet STEG, Samarbete kring stöd för förebyggande egenvård i hemmiljö för sköra äldre personer, pågått. Syftet har varit att undersöka vilka möjligheter som finns med det så kallade egenvårdsintyget och hur det kan stärka samarbetet mellan primärvård och äldreomsorg i deras förebyggande arbete.
Under det här tillfället kommer våra utredare Lina Palmlöf och Elin Jakobsson att berätta om den del i STEG-projektet där de tillsammans med hemtjänsten, primärvårdsrehab och socialtjänsten har skapat lokala samverkansmodeller för att stödja äldre personers egenvård.
Sedan 2020 har forskningsprojektet Samsas – Samskapad samverkan för att förebygga försämrad hälsa hos äldre – studerat, skapat och utvärderat modeller för samverkan för att förebygga ohälsa hos äldre personer. Forskare från fyra forsknings- och utvecklingsenheter har genomfört projektet i nära partnerskap med äldre personer, närstående, personal, chefer och beslutsfattare inom civilsamhälle, kommun och region.
Projektet går under 2025 mot sitt slut och under det här seminariet kommer projektledare, tillika utredare på Stiftelsen Äldrecentrum, Ida Goliath att berätta vad arbetet har lett till och presentera forskningsresultat från projektet.