Tema Sömn i Äldre i Centrum #1/24

18 mars, 2024

I detta nummer av den populärvetenskapliga tidskriften Äldre i Centrum skriver forskare om hur sömnen förändras med åldern, av både naturliga skäl, men också av sjukdomar. Läs också om teckenspråkig äldreomsorg, FOU nu som leder utveckling via processer och en efterlysning: Var finns debatten om kvinnors låga pensioner? 

När vi blir äldre märker många av att sömnen påverkas. Det tillhör åldrandet men för många är det sjukdomar som stör den faktiskt livsviktiga sömnen. I detta nummer av tidningen berättar forskare om sömnens funktion, varför sjukdomar och mediciner kan störa sömnen, hur digital terapi kan få oss att sova bättre och vad ljuset har för inverkan på sömnen.

  • Christina Sandlund och Amanda Hellström redogör för varför sömnen förskjuts när vi åldras och hur sjukdomar på olika sätt har en negativ inverkan på sömnen.
  • Elzana Odzakovic och Sandra Öberg berättar om hur äldre personer med sömnbesvär skulle kunna bli hjälpta av digital kognitiv beteendeterapi.
  • Krister Håkansson tipsar om metoder för att komma till ro, och sticker hål på myter kring sömn.
  • Arne Lowden förklarar hur vi kan påverka sömnen genom att ta vara på dagsljuset, som har stor inverkan på hur bra vi sover.

Läs hela temat här.

Förutom dessa fyra artiklar i temat om sömn, har tidningen så klart mycket annat gott att bjuda på. Forskaren Anna Gustafsson har skrivit en tankeväckande debattartikel om kvinnors låga pensioner. Ett porträtt av forsknings- och utvecklingsenheten, FOU nu, visar hur de arbetar med processer för att stötta verksamheter inom äldre- och funktionsnedsättningsområdet. I praktiken-reportaget handlar denna gång om teckenspråkig hemtjänst i Jönköpings län som följs av forskare från Hälsohögskolan på Jönköping university.

Detta nummer innehåller också personporträtt på forskaren och överläkaren Mattias Damberg, som vill hjälpa äldre personer med depression eller nedstämdhet, och nydisputerade Jonas Kindstedt. Och som vanligt finns det recensioner, som den här gången är skrivna av forskarna Lars-Christer Hydén, Kristina Westerberg, Maria Nordin och Gerdt Sundström!

Psst! Du har väl inte missat att Äldre i Centrum även finns som e-tidning?