Tema Samverkan i Äldre i Centrum #3/2022

16 september, 2022

I årets tredje nummer av tidskriften Äldre i Centrum är temat samverkan mellan vård- och omsorgsgivare för äldre. Tidningen bjuder också på reportage om forskningsmiljön Aging research center – ARC och om ett samarbete kring att förebygga försvinnanden av personer med kognitiv svikt.

Omslaget till Äldre i Centrum #3Samverkan ses som lösningen på många av välfärdens utmaningar, särskilt mellan vårdgivarna, men ändå är det vanligt att samarbetet misslyckas. Varför är det så svårt få samverkan mellan olika delar av vården och omsorgen att fungera? Läs vad olika forskare skriver om välfärdens organisering och ledarskap och ta del av ett lyckat exempel från Region Västerbotten.

I ett reportage om Isolde, ett samverkansprojekt mellan forskning, omsorg och polis som ska ta fram ny kunskap om vad som händer före, under och efter att en person med demens har försvunnit, får vi möta Lena Höglund från demensteamet i Borås, doktoranden, tillika sjuksköterskan och polisen, Mikael Larsson och Maria Wolmesjö, biträdande professor i socialt arbete vid Högskolan i Borås.

Vi är också glada att kunna ge våra läsare en krönika av Eva Lindqvist, som just tillträtt som chef på nystartade Nationellt kompetenscentrum för äldreomsorg på Socialstyrelsen.

Som brukligt bjuder vi dessutom på forskarporträtt, denna gång med Lars-Christer Hydén, professor vid Linköpings universitet som menar att personer med demens inte förlorar förmågan att kommunicera – de gör det bara lite annorlunda, och nydisputerade Lame Maatla Kenalemang-Palm som skrivit en avhandling om varför kvinnors synbara åldrande tycks vara tabu i media.

Utöver detta har vi en Spotlightartikel om historien bakom stöd till anhörigvårdare av Per Gunnar Edebalk. Och så klart en hel del boktips, nyheter och annat!

Läs hela #3/22  som blädderbar e-tidning.