Tema Livslångt åldrande i senaste numret av Äldre i Centrum

25 november, 2021

Årets fjärde och sista nummer av Äldre i Centrum bjuder bland annat på ett tema om livslångt åldrande och fem djupgående bokanmälningar. Exklusiv förhandstitt för nyhetsbrevets prenumeranter!

För ett långt, gott liv är vänskap, intellektuell stimulans, sömn och inte minst medkänsla med sig själv minst lika viktigt som bra kost och regelbunden motion. Det nya numrets tema berättar vad forskarna vet om personlighet, hälsobeteende och åldrande, hur vi själva påverkar vår hjärnhälsa, möjligheter för hälsofrämjande livsstil och aktivitetsanpassning samt att lära för livet med livslångt lärande.

Clary Krekula tar nya tag, nu som professor i socialt arbete på småländska Linnéuniversitetet. ”Vi måste tänka på hur vi pratar om äldre”, säger hon i en stor intervju. Redaktionen specialstuderar också Uppsala universitets framväxande forskningsmiljö, som har blicken mot utlandsfödda personers utträde från arbetsmarknaden, medan I praktiken-reportaget besöker Mellanmålens land, där Nollvisionen mot undernäring tar hjälp av bland annat heldygnsmatkassar för att jämna ut oddsen. I Malmö konstaterar nydisputerade tandläkaren Joanna Gullberg att tandvården genom ett närmare samarbete med sjukvården kan spela en viktig roll för att upptäcka benskörhet – men också att intresset från läkarkåren är svagt.

Den fördjupande Spotlightvinjetten berättar om ensamhet och döende som samhällsfrågor och begrundar hädanfärdens plats i dödsrunor, tidningsartiklar, aktuell och äldre bokutgivning samt forskning, medan pensionerade pediatrikprofessorn Hugo Lagercrantz i sin krönika tänker på de döda mitt ibland oss. På debattplats begrundas hur Baumols dilemma påverkar omsorgen.

Fem maffiga bokanmälningar och ett tjugotal kortare lästips lindrar måhända julklappsstressen, eller fyller mellandagarna med frid. Men allt inleds med aktuella forskningsnyheter om äldre och åldrande och en initierad kommentar om WHO:s globala demensrapport. Avslutar gör Sista ordet om hur lagstiftningen – äntligen! – gör plats för forskning och beprövad erfarenhet i socialtjänsten.

Läs hela numret gratis här!