Tema Fallprevention i Äldre i Centrum #1/23

5 april, 2023

Årets första nummer av Äldre i Centrum har temat Fallprevention. Temat innehåller totalt sex artiklar om bland annat balansträning och styrketräning, att Sverige måste påbörja ett fallpreventivt arbete samt att skadade fotgängare kostar samhället fyrtio miljarder per år. Dessutom väcker forskaren Håkan Jönsson debatt genom att krossa myten om att svenskarna inte respekterar äldre.

Fallskador är ett stort problem för både äldre som drabbas och samhället. Var tredje person över 65 år faller och risken ökar med åldern. Men det finns forskning som visar att fallpreventivt arbete fungerar, vilket är temat i Äldre i Centrum #1/23. Med bland annat balans- och styrketräning kan många äldre slippa skador och personligt lidande.

I ett reportage från Verklighetslabbets kliniska träningscentrum i Högdalen träffar vi yrkesläraren Paula Källgren, som både guidar nyfikna besökare bland smarta hjälpmedel och håller i utbildningar för äldreomsorgens personal i Stockholms län.

Läs också Daniel Berglinds krönika om att styrketräning fungerar för alla.

Möt seniora forskaren Joakim Öhlén som gått från sjuksköterska till professor på Göteborgs universitet inom den palliativa vården, samt nydisputerade Björn Fischer vars avhandling visar att äldre exkluderas från teknikutvecklingen trots att motsatsen påstås av många företag.

Utöver detta två spotlight-artiklar:

Och så klart en hel del boktips, nyheter och annat.

Läs hela Äldre i Centrum #1/23 som blädderbar e-tidning. Få tidningen uppläst genom att klicka på play-knappen i e-tidningen.