Nytt nummer av Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement ute nu

15 mars, 2022

Mikael Mildén på sitt kontor

Mikael Mildén är redaktör för Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement.

 

Äldre i Centrum har publicerat ett nytt nummer av sitt vetenskapliga supplement. Två studier från äldreomsorgen och en från Svenska kyrkans församlingsarbete tog sig denna gång hela vägen in i tidskriften.

För ett år sedan hade Äldre i Centrums nya vetenskapliga supplement premiär. Bakom initiativet stod en önskan att stärka den svenska äldre- och åldrandeforskningen och föra vetenskapliga resultat närmare dem som arbetar ute i verksamheterna. Sedan har arbetet fortsatt för att etablera tidskriften och i oktober kom beskedet att man får tidskriftsstöd av forskningsrådet Forte.

– Vi är superglada för stödet från Forte. Det känns som en bekräftelse att vi är rätt ute och att fler ser behovet av att publicera forskning på svenska, säger Mikael Mildén, som är redaktör för Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement.

Det senaste året har redaktionen arbetat vidare med att få den digitala publiceringen att fungera på ett bra sätt. Under våren gjorde man också ett stort utskick till en lång rad forskare och berättade om tidskriften, vilket gjorde att fler fick upp ögonen för den.

– Arbetet med det nya numret har varit både intressant och roligt. Vi har haft ganska många förfrågningar och dubbelt så många manus att jobba med som till vårt första nummer.

Tre artiklar finns med i det nya numret av ÄiCVS och alla tre bygger på intervjuer. De handlar om förhållandet mellan personal i privat och kommunalt driven hemtjänst, undersköterskors inställning till att arbeta med fysisk aktivitet på demensboende, och vilken roll öppna verksamheter hos Svenska kyrkans församlingar kan ha för äldre personers välbefinnande. Men även om man nu bara har kvalitativa studier i andra numret poängterar Mikael Mildén att de är öppna för en bred flora av ämnen och metoder, så länge de anknyter till äldre och åldrande.

Arbetet med nästa nummer av ÄiCVS har redan startat, både genom konkret redaktörsarbete med manuskript och kontakter och diskussioner med forskare som nu genomför studier som kan publiceras i framtiden.

– Vi hoppas såklart att ännu fler blir intresserade av supplementet. Vi skulle gärna ge ut flera nummer per år, men det avgörs helt av hur många bidrag vi får in och accepterar. I slutändan skulle vi önska att ÄiCVS blir något för äldre- och åldrandeforskningen att samlas kring, där många kanske gör sin första vetenskapliga publicering, där FoU-arbeten kan ta ett steg vidare och där etablerade forskare publicerar studier som de vill ska vara mer tillgängliga för praktiken eller en allmän samhällsdiskussion, säger Mikael Mildén.

Det nya numret av Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement finns redan publicerat på nätet och kommer i en pappersupplaga med nästa nummer av Äldre i Centrum.

 

FAKTA
Artiklar i ÄiCVS Volym 2 nr 1 (2022)

Maria Söderberg (2022). Allianser och polarisering bland hemtjänstpersonal: en (o)önskad konsekvens av valfrihet och konkurrens inom äldreomsorgen? Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement. https://doi.org/10.52585/icvs.v2i1.8

Anna Kubicka och Ingemar Kåreholt (2022). Undersköterskors perspektiv på att främja fysisk aktivitet hos personer på demensboende. Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement. https://doi.org/10.52585/icvs.v2i1.9

Cornelia Wulff Hamrin, Hanna Li Kusterer och Lotta Lundberg (2022). Svenska kyrkan och äldres välbefinnande – betydelsen av en församlings öppna verksamheter. Äldre i Centrum Vetenskapligt supplement. https://doi.org/10.52585/icvs.v2i1.10