Krister Håkansson. Foto: Stiftelsen Äldrecentrum
För några år sedan startade ett projekt där äldre personer fick genomgå en livsstilsförändring för att förbättra hjärnhälsan. Nu växer intresset för den nya modellen, även i våra grannländer.
2015 visade den så kallade FINGER-studien att förändringar i livsstil och vardag, med utgångspunkt i fem specifika levnadsvanor, kan förebygga kognitiv svikt. Sju år senare, alltså 2022, startade Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum pilotprojektet Livsstil för hjärnhälsa, där äldre personer i den dåvarande stadsdelen Spånga-Tensta fick individuellt stöd för att utveckla sin livsstil och genomföra förändringar i vardagslivet. Pilotprojektet byggde delvis på resultat från finger-studien, men också andra studier om hur sömn och stress påverkar hälsan.
– I FINGER-studien användes ett schemalagt program med handledda aktiviteter två till tre gånger i veckan. När man gör en sådan studie är det viktigt att kunna kontrollera vissa faktorer, vilket innebar att det var viktigt med ett rätt strikt upplägg. Om man ska översätta det till något som kan fungera i kommunernas förebyggande verksamheter, måste man ta hänsyn till andra saker för att det ska vara realistiskt att genomföra, säger Krister Håkansson, projektledare, tillika senior rådgivare på Stiftelsen Äldrecentrum.
Deltagarna utformar själva sitt livsstilsprogram, i dialog med en coach som utbildas inom ramen för projektet. Det främsta underlaget i dessa samtal är en kartläggning av varje deltagares nuvarande livsstil, där de också kan se vilka förbättringsutrymmen som finns. På det sättet blir varje livsstilsplan helt skräddarsydd efter deltagarnas intressen och behov.
Arbetet fick en så bra respons att flera andra stadsdelar och kommuner hörde av sig och ville anamma modellen, berättar Krister Håkansson.
– Det har varit ett fantastiskt gensvar. Från att ha börjat som ett pilotprojekt i Spånga för ett par år sedan, till att det i dag pågår implementering av livsstilsmodellen i Vaxholm, Sigtuna, Upplands Väsby, Norra innerstaden, Järva, Sundbyberg, Hägersten, Skärholmen och förmodligen också Huddinge. Vi har också ett spännande samarbete med Österbotten i Finland som är på väg att utkristalliseras.
Under de två gångna åren har livsstilsmodellen anpassats ytterligare för att kommunala verksamheter ska kunna genomföra den i sin förebyggande verksamhet.
– Syftet med den anpassade modellen är att kunna nå ut till fler, vara mer kostnadseffektiv, kunna inkludera fler livsstilsfaktorer, bygga på varje deltagares egen motivation och därmed bidra till förändringar som är bestående.
Gensvaret från deltagarna har varit positivt.
– Den tacksamhet man får ta emot av deltagare är det allra häftigaste, men också att personalen säger att de aldrig tidigare har arbetat med något så meningsfullt som detta. Att få testa och utveckla modellen tillsammans med deltagare och personal så att den fungerar i praktiken har också varit lärorikt och givande, säger Krister Håkansson.
Även deltagarnas hälsovärden pekar på att livsstilsförändringarna fungerar, allt från blodtryck, kolestrol och bmi, till blodsockernivåer.
– Jag visste att det borde fungera, eftersom den nya modellen bygger på omfattande forskning. Jag känner att jag, tillsammans med alla som har hjälpt till, har bidragit med något som folk har nytta av, samt förbättrar deras livskvalitet och hälsa. Kan man tänka sig något mer meningsfullt och roligt?
Referenser
Ngandu T et al (2015). A two year multidomain intervention of diet, exercise, cognitive training, and vascular risk monitoring versus control to prevent cognitive decline in at-risk elderly people (FINGER): A randomised controlled trial. Lancet.
Kivipelto M & Håkansson K (2017). A rare success against Alzheimer’s. Scientific American.
FAKTA. Livsstilsområden
Att livsstilsförändringar behöver ske på flera områden samtidigt är något som FINGER-studien visat. Det tar projektet Livsstil för hjärnhälsa fasta på. Förutom att tänka till om hälsosam kost, fysisk aktivitet, kognitiv träning, sociala aktiviteter och kontroll av hjärt- och kärlfaktorer, får deltagarna även reflektera över livsstil vad gäller mun- och tandhälsa, rökning, alkohol, stress, sömn och hörsel.