Lotta Segelberg och Lars-Christer Hydén i detta avsnitt av Äldre i Centrum-podden.
Hur påverkar demens en persons förmåga att kommunicera med andra? I detta avsnitt av Äldre i Centrum-podden dyker redaktionen ner i detta viktiga ämne med hjälp av Lars-Christer Hydén, professor emeritus vid Linköpings universitet, som länge har forskat om kommunikation och demenssjukdom.
Många tänker på demens som en sjukdom som framför allt drabbar minnet. Men forskaren Lars-Christer Hydén vill också betona att det är en sjukdom som påverkar sättet man kommunicerar med andra på.
I det här avsnittet av Äldre i Centrum-podden samtalar redaktionen med Lars-Christer Hydén för att svara på frågorna:
- Hur påverkar sjukdomsgraden förmågan att kommunicera?
- Vilka sätt kommunicerar personer med demens på?
- Vad är viktigt att tänka på när man som anhörig eller personal vill samtala med en person som har demens?
Vi tar också upp frågan om hur kommunikationssvårigheter kan leda till att man får försämrat självförtroende och helst inte deltar i samtal, framför allt för att det ofta tar längre tid för personer med demens att bearbeta det andra pratar om.
– När man väl har kommit på vad man ska säga då har alla andra rusat iväg till ett annat ämne. Då backar de ur och blir tysta, berättar Lars-Christer Christer Hydén.
Lyssna på hela poddavsnittet i spelaren nedanför eller på Soundcloud, Spotify och iTunes där du även hittar alla våra tidigare avsnitt.
Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden.