ÄiC-podden #24: Viktigt om mat och näring

7 september, 2023

Bild på man och kvinna som äter äpplen

I höstens första avsnitt av Äldre i Centrum-podden medverkar Stiftelsen Äldrecentrums utredare Åsa von Berens och Albert Westergren, professor i omvårdnad vid Högskolan Kristianstad, och berättar om vad man ska tänka på kring mat och näring när man blir äldre. Detta avsnitt är del 2 av 2 i en miniserie om undernäring och mat. 

I början av sommaren medverkade Stiftelsen Äldrecentrums utredare, tillika dietist, Åsa von Berens och Albert Westergren, professor i omvårdnad vid Högskolan Kristianstad, i ett avsnitt av Äldre i Centrum-poddens miniserie med tema undernäring. I denna del av dubbelavsnittet får man veta hur man upptäcker och förebygger undernäring hos äldre personer.

I den andra delen som släpps i senare i sommar talar redaktionen och gästerna ännu mer ingående om mat, dess innehåll och måltidens betydelse, hur behov av näring kan förändras över livet till följd av ålder eller sjukdom samt får praktiska tips på hur anhöriga kan stötta.

Nu kommer det andra avsnittet i miniserien som handlar om mat, dess innehåll och måltidens betydelse. Åsa von Berens och Albert Westergren berättar om hur våra näringsbehov förändras med åldern – till exempel behöver man mer protein för att bland annat förebygga att man förlorar för mycket muskelmassa. De bjuder också på några tips på hur man kan få i sig rätt mängd mat och undvika ensamhet vid måltider, något som annars kan ligga till grund för undernäring och minskad matlust.

Lyssna på hela poddavsnittet i Soundcloud där du även hittar alla våra tidigare avsnitt, eller i Spotify och iTunes.

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden.