ÄiC-podden #23: Viktigt om undernäring

21 juni, 2023

I två avsnitt av Äldre i Centrum-podden går redaktionen in på djupet i de komplexa problemen med undernäring och mat som uppstår när man blir äldre. Forskarna Albert Westergren och Åsa von Berens, båda med erfarenhet i området, guidar dem i det första avsnittet om hur man upptäcker och förebygger undernäring hos äldre personer.

Undernäring är inte en naturlig del av åldrandet. Fler behöver kunskap i hur de kan uppmärksamma om personer lider av undernäring och vilka åtgärder som bör sättas in för att motverka näringsbrist. I två nya avsnitt av Äldre i Centrum-podden handlar samtalet om undernäring och mat när man blir äldre. Till redaktionens hjälp har de anlitat forskarna Albert Westergren, professor i omvårdnad vid Högskolan i Kristianstad, och Åsa von Berens, utredare vid Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum och i grunden dietist.

I den första delen av dubbelavsnittet får man veta hur man upptäcker och förebygger undernäring hos äldre personer – det vill säga, matnyttig information särskilt för personer som arbetar inom vård och omsorg. Vad kan personal i äldreomsorgen göra för att motverka undernäring och hur bör man arbeta tillsammans i gruppen för att få det att fungera?

I den andra delen som släpps i senare i sommar talar redaktionen och gästerna ännu mer ingående om mat, dess innehåll och måltidens betydelse, hur behov av näring kan förändras över livet till följd av ålder eller sjukdom samt får praktiska tips på hur anhöriga kan stötta.

Lyssna på hela poddavsnittet i spelaren nedanför eller på Soundcloud eller i Spotify och iTunes

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden.