ÄiC-podden #21: Att åldras som hbtq-person

3 mars, 2023

Det här avsnittet av Äldre i Centrum-podden handlar om vilka utmaningar det finns när man åldras som hbtq-person, framför allt om man vill söka äldreomsorg. Anna Siverskog och Janne Bromseth har länge forskat om äldre hbtq-personer och är gästerna i dagens avsnitt.

Att vara en äldre queer person som vill söka hjälp från hemtjänst eller få plats på ett boende kan ibland vara utmanande. Man kan vara till exempel vara tveksam till att delge sin sexuella läggning eller könsidentitet för personalen på grund av tidigare intolerans i samhället.

Just hur det är att åldras som hbtq-person och söka hjälp från äldreomsorgen är ämnet i det här avsnittet av Äldre i Centrum-podden. För att hjälpa redaktionen att nysta i det här har de forskarna Anna Siverskog och Janne Bromseth i studion med oss.

Anna Siverskog är forskare i äldre och åldrande vid Södertörns högskola och har nyligen skrivit boken Queer äldreomsorg i samarbete med RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter. Janne Bromseth har disputerat vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet, NTNU, och är i dag verksam som bland annat utbildare i Norge.

Hör vad deras forskning har visat kring vad äldre hbtq-personer upplever när de ska söka hjälp, hur personalens bemötande ser ut och om det är rätt väg att certifiera hbtq-vänliga äldreboenden för att skapa trygghet.

Det och mycket mer i det senaste avsnittet av Äldre i Centrum-podden!


Hela poddavsnittet kan du lyssna på via Soundcloud, Spotify eller iTunes – eller direkt i spelaren nedanför.

Här kan du hitta fler avsnitt av Äldre i Centrum-podden.