Albert Kalenga

Sista porträttet 2010 är på Albert Kalenga. Albert arbetar som vårdbiträde på Magnus Ladulås hemtjänst på Södermalm i Stockholm. Han är en av de fem från personalen som går SpråkSams vård och språkutbildning. Studierna i SpråkSam tar slut innan jul vilket Albert tycker är tråkigt då han gärna hade fortsätt utbildningen i projektet.

Namn:  
Albert Kalenga

Ålder: 
41

Arbetar: 
Jag arbetar som vårdbiträde på Magnus Ladulås hemtjänst på Södermalm i Stockholm. Det är hemtjänst för personer med funktionsnedsättning och vi arbetar både med enklare hushållssysslor och personlig omvårdnad.

Bakgrund:  
Jag kommer från Kongo i Afrika och har bott 11 år i Sverige. Mitt modersmål är lingala men jag har studerat franska i skolan hemma i Kongo. Har tidigare arbetat som städare och tidningsbud i Sverige innan jag började arbeta inom vården. Min fru arbetar också inom vården och eftersom att jag tycker om att jobba med människor föreslog hon att jag skulle söka mig hit. Jag började i rekryteringsprogrammet där jag fick en grundutbildning i vård och omsorg. Jag har arbetat inom omsorgen i fem år och tidigare var jag anställd på Östermalms hemtjänst men har nu arbetat i tre år på Magnus Ladulås hemtjänst.

Du ingår i SpråkSams deltagargrupp som studerar svenska och vård och omsorg, vad innebär det?
Det betyder att jag tillsammans med fyra andra personer från vår personalgrupp får studera svenska och vård och omsorgskunskap en dag i veckan. Vi träffas 3 timmar varje tisdag sedan hösten 2009. Vi har två lärare som arbetar tillsammans, en vårdlärare och en lärare i svenska. Vi är bara fem personer i studiegruppen och när vi är en liten grupp så vågar man prata mer. Vi läser böcker tillsammans och lär oss om bland annat om vård och omsorgslagar. När vi har uppgifter hjälper vi varandra och vi har alla utvecklats och blivit bättre. Vi har duktiga lärare och jag vill gärna fortsätta i projektet.  

Vad tycker du om den utbildning som du får i SpråkSam?
Utbildningen är spännande och bra. Vi får lära oss mycket och jag tycker att det är bra med en kombination av vårdkunskaper och svenska. Det gör det lättare att förstå de två ämnena. En del känner jag igen sedan tidigare men det är nyttigt med en repetition.  

Vad har din studietid gett dig?
Tidigare hade jag ibland svårt att hitta rätt ord eller så visste jag det rätta ordet men vågade inte uttala det. Studierna har fått mig att utvecklas och jag har blivit duktig på att dokumentera och skriva avvikelserapporter.

Vilken stöttning har du haft från din arbetsplats?
Mina arbetskollegor uppmuntrar oss att lära oss mer och även en del av våra brukare som vet att jag går utbildningen hjälper mig ibland med stavningen.  

 

 

 

 

Vi driver ett utvecklingsprojekt som medfinansieras av EU

Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 14 januari 2011 - 16:03 © Äldrecentrum

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, Gävlegatan 16, 113 30 Stockholm,

Tfn 08-690 58 00,

e-post info@aldrecentrum.se

Loading   Sökning pågår