Engagerat seminarie om mattraditioner

Det kan vara så enkelt som att vika en servett eller att lägga upp maten på ett mer tilltalande vis.

Små skillnader i vårt sätt att servera omsorger gör skillnad.

Det kunde de drygt 20 deltagarna på gårdagens seminarie om mattraditioner och måltidsidéer intyga.

Det är en liten men förväntansfull grupp människor som slår sig ner på bekväma stolar denna onsdagseftermiddag.

De kommer från vård- och omsorgsboenden och jobbar alla med äldre människor.

I dag kommer de att få en rejäl dos av svenska traditioner och måltider, serverade av de båda koststrategerna, Birgitta Persson och Birgitta Villner Gyllenram från Äldrecentrum.

Båda har länge arbetat med kost och hälsa för äldre. Dagens infallsvinkel handlar om svenska mattraditioner och äldres upplevelser kring mat och traditioner. Även små och lättsamma inslag gör stor skillnad och de båda koststrategerna ger åhörarna en bakgrundshistorik till våra vanligaste traditioner och delar även ut ett och annat praktiskt tips.

-          Många äldre känner ibland till våra traditioner bättre än vi. De har ju levt ett långt liv och upplevt högtider under många år. Det är viktigt att ta till vara på det och göra något speciellt av högtiderna, säger Birgitta Wilner Gyllenram.

Att servera en nubbe till den feta och stabbiga påskmaten kan till exempel vara en god sak, inte bara för humöret.

-          Den hjälper också magen med matsmältningen, så vill de ha en nubbe till maten, låt dem få det om det går, säger Birgitta Villner Gyllenram.

Åhörarna i salen har erfarenheter från många olika länder. De får en genomgång av de vanligaste svenska högtiderna. De deltar i diskussionen som kan handla om allt från en nubbe till maten eller hur man smidigast serverar surströmming. De delar med sig av egna erfarenheter och berättar om de äldres reaktioner i samband med mat.

-          Jag jobbar på ett litet boende där vi har hand om elva personer på varje våningsplan. På varje plan lagar vi all mat själva. Ibland hjälper de äldre till att skala potatis eller duka. Maten är ett väldigt uppskattat inslag, så vi jobbar mycket medvetet med att göra god mat och skapa en bra stämning kring måltiderna. Det är de äldre som själva får bestämma vad de vill äta, säger Pamela Mboya, från Atendo Frösundas ålderdomshem.

Gunilla Nordström från boendet Grind i Norrtälje berättar att även hennes enhet är noga med att skapa förväntningar och göra något extra för att dagarna och årstiderna att upplevas olika för de äldre.

-          När den stora Nobelfesten pågår i Stadshuset har vi en egen Nobelfest för våra 60 boende. Två veckor innan skickar vi ut en inbjudan som ser likadan ut som den riktiga inbjudan och när dagen kommer är personalen klädd i serveringskläder och de boende har tagit på sig sina finaste kläder. Då serverar vi en trerättes middag till alla som vill medverka. Har de boende en respektive får den såklart också vara med, säger hon och berätta att en storbildsskärm finns med i salen. På den visas direktsändningen från den riktiga Nobelfesten samtidigt som de boende firar.

-          Ja, bara en sådan sak som att vika servettera till helgmåltiderna väcker glada reaktioner bland de äldre. ”Vad fint du gjort”, är det alltid någon som säger, säger Lotta Åhland, som arbetar på Björkens Äldreboende i Järfälla.

Publicerad 2014-02-20
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 20 februari 2014 - 12:14 © Äldrecentrum

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, Gävlegatan 16, 113 30 Stockholm,

Tfn 08-690 58 00,

e-post info@aldrecentrum.se

Loading   Sökning pågår