Vad innebär ett framgångsrikt projekt?

Att arbeta i projekt blir allt vanligare i arbetslivet. Projektledning är ett hantverk och rollen som projektledare är mångfacetterad Trots detta får medarbetare i uppdrag att leda projekt utan nödvändig kompetens och stöd. Efterfrågan för stöd och kunskap i projektledningen är stor och därför bjöd Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum in till frukostseminarium med titeln ”Hur genomför man framgångsrika projekt?” – och vad innebär det?”.

Seminariet blev fullbokat på två dagar och ett 50- tal personer kom den tidiga novembermorgonen för att lyssna till Äldrecentrums utredare Lars Sonde som presenterade vad som krävs för att leda, beställa och styra projekt och hur ett projekt ska genomföras för att bli lyckat.

- Vad är ett lyckat projekt? Hålla tiden, hålla budgeten och att infria kraven är förutsättningarna för att projektet ska lyckas. Som bonus ger projekt ofta kreativa lösningar och skapar nya samverkansformer. berättade Lars Sonde

Vad många glömmer bort är att det är stor skillnad mellan styrgruppens effektmål och projektledarens projektmål. Ett projekt kan nå sitt mål utan att effekten blir uppnådd. Därför är det viktigt att projektet är väl genomdiskuterat för att målen ska sättas på rätt vis och därigenom kunna uppnås.

- Ett exempel är att styrgruppen vill ha ökad kompetens som effektmål och då blir projektmålet en utbildning. Utbildningen kan bli lyckad men den ökade kompetensen behöver därigenom inte ökas.

Vad händer när projektet är klart? Lars tips är att ta hjälp externt vid utvärdering då det inte är optimalt att projektledaren utvärderar sig själv

- Glöm inte bort att styrgruppen är hjärtat i projektet men projektledarens driv är minst lika viktig.

 

 

Publicerad 2011-12-01
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 01 december 2011 - 10:51 © Äldrecentrum

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, Gävlegatan 16, 113 30 Stockholm,

Tfn 08-690 58 00,

e-post info@aldrecentrum.se

Loading   Sökning pågår