SpråkSam visar vägen till livslångt lärande i Almedalen

Projektledarna Kerstin Sjösvärd och Bengt Larsson var inbjudna till Almedalsveckan för att diskutera SpråkSam och de erfarenheter som projektet har kommit fram till. Seminariet var en del av Europeiska socialfondens temadag om arbetsplatslärande och gick under rubriken "Livslångt lärande när vård och omsorg ställer om".

Under seminariet diskuterades hur vi ska möta de nya utmaningarna som finns inom vård och omsorgen när arbetsuppgifterna blir mer komplexa men där personalens utbildning inte följer med. Hur organiserar vi lärandet i verksamhet och yrkesroll? Vems är ansvaret för att personalen har rätt utbildning? Vad kan arbetsplatslärandet erbjuda? Hur går det till och vem får möjligheten att lära sig? Vad gör man när personalen har bristfälliga kunskaper i svenska?

- Kunskap, kompetens och lärande ses av tradition ofta som individuella aktiviteter som ligger på den enskilda individen. Det vi har sett i projektet SpråkSam är att en lärande miljlö på arbetsplatsen bidrar till ett kollektivt lärande som stärker både den som lär sig och omgivningen sa Kerstin.

Även representanter från kravmärkt yrkesroll var med och presenterade sina erfarenheter.

Efter seminariet bjöds publiken på en paneldebatt med Britt-Inger Kajnäs, SKL,  Ewa Östlund Henschen, Kommunal, Niklas Bjurström från Socialstyrelsen, Lars-Åke Almqvist, Alamanco och Leonel Vasquez, språkombud i SpråkSam från Skolörtens äldreboende.

Publicerad 2011-07-12
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 12 juli 2011 - 11:37 © Äldrecentrum

Läs mer

Kontakt

Kerstin Sjösvärd
tel. 072 728 65 63

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, Gävlegatan 16, 113 30 Stockholm,

Tfn 08-690 58 00,

e-post info@aldrecentrum.se

Loading   Sökning pågår