Samhället och de äldre - föreläsningsserie våren 2014

Den 3e februari bjuder Äldrecentrum tillsammans med PRO, SPRF, SPF, ABF, och Studieförbundet Vuxenskolan in till det första av fyra seminarier som ingår i den öppna föreläsningsserien om "Samhället och de äldre". Temat är ”Senaste nytt om Alzheimers sjukdom och kognitiv svikt?” och föreläser gör docent Alina Solomon. Föreläsningen vänder sig till alla med intresse för äldrefrågor. 

Alla föreläsningar hålls kl 13.30 – 15.00 i ABF huset på Sveavägen 41 i Stockholm. Medlemmar i PRO, SPF och SPRF betalar 20 kronor. För övriga kostar inträdet 40 kr.

3 februari - Senaste nytt om Alzheimers sjukdom och kognitiv svikt
Hur har diagnoskriterierna förändrats? Hur kan man förebygga demens? De senaste rönen om livsstilsfaktorer och metoder för behandling
Föreläsare: docent Alina Solomon

21 februari - Vad händer i hjärnan när vi åldras? Repris av föreläsningen 3/12 2013
När vi åldras sker förändringar i vår hjärna. Förändringar sker både i hur hjärnan arbetar och i hjärnans struktur. Vilka metoder finns det för att undersöka den åldrande hjärnan? Vad består dessa förändringar av? Hur är de relaterade till förändringar i minnesförmåga och uppmärksamhet. Föredraget försöker ge svar på dessa frågor.
Föreläsare: docent Jonas Persson

24 mars - Ensamhet bland äldre
Ensamhet bland äldre har negativa konsekvenser. Bland annat ökar ensamhet risken för fysisk och psykisk ohälsa. Men vad betyder det att känna sig ensam? Hur skiljer det sig från att vara ensam? Och vilka äldre är det som löper störst risk att drabbas av ensamhet? Det här föredraget kommer att reda ut begreppen kring ensamhet och diskutera dess orsaker.
Föreläsare: docent Lena Dahlberg

19 maj - Anhörig i nöd och lust
Alla kommer under livs gång att få uppleva att någon närstående drabbas av sjukdom eller på annat sätt behöver hjälp. Eller så är det vi själva som behöver få hjälp. Docent Lennarth Johansson föreläser utifrån sin bok om vad det kan innebära att vara "Anhörig i nöd och lust".
Föreläsare: docent Lennarth Johansson


Publicerad 2013-12-06
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 06 december 2013 - 14:01 © Äldrecentrum

Ladda ner

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, Gävlegatan 16, 113 30 Stockholm,

Tfn 08-690 58 00,

e-post info@aldrecentrum.se

Loading   Sökning pågår