Nytt från SNAC-studien: B-vitamin viktigt för att förebygga Alzheimers sjukdom

Äldre människor, som riskerar att få Alzheimers sjukdom, bör kontrollera sina B12-värden, folat-värden och homocystein-värden regelbundet. Om detta och mycket mera kan du läsa i senaste nyhetsbrevet från SNAC.

Man är i riskzonen om man har flera riskfaktorer såsom genetiska faktorer, högt blodtryck, diabetes och låg utbildningsnivå. Att behandla ökade homocystein-värden, som ofta är en följd av vitamin-B12-brist eller folatbrist, kan minska risken för att insjukna i Alzheimer. Det är huvudbudskapet i Babak Hooshmands doktorsavhandling ”The impact of homocysteine and B vitamines on Alzheimer’s disease, cognitive performance and structural brain changes”. Avhandlingen, som till en del är baserad på data från SNAC-Kungsholmen, visade att högre nivåer av vitamin B12 var relaterad till minskad förlust av hjärnvolym hos 501 individer.

SNAC står för Swedish National study on Aging and Care. Studien är initierad av Socialdepartementet och ska ge underlag för studier och analyser av åldrandet och vården om de äldre i Sverige. 

Datainsamlingar genomförs i fyra olika områden i Sverige – Nordanstig, stadsdelen Kungsholmen i Stockholm, Blekinge (Karlskrona kommun) och Skåne (Eslöv, Hässleholm, Malmö, Osby och Ystads kommuner). 

Studien som avser Kungsholmen bedrivs av Stiftelsen Stockholms Läns Äldrecentrum i samarbete med Aging Research Center (ARC), Karolinska Institutet. Studen bygger på två delar, en vårdsystemstudie och en befolkningsstudie.

Läs det senaste nyhetsbrevet här.

Läs mer om SNAC-studien.

Publicerad 2014-10-23
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 23 oktober 2014 - 14:32 © Äldrecentrum

Länk

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, Gävlegatan 16, 113 30 Stockholm,

Tfn 08-690 58 00,

e-post info@aldrecentrum.se

Loading   Sökning pågår