Miia Kivipelto tilldelas pris för framstående Alzheimerforskning

Miia Kivipelto tilldelas årets Waijlit och Eric Forsgrens pris till framstående Alzheimerforskare. Hon tar emot priset den 17 oktober och hon tilldelas det för sin forskning inom minnessjukdomar och förebyggande åtgärder.

Ceremonin hålls vid Umeå universitets årshögtid, där även Kung Carl XVI Gustaf närvarar.

– Jag är mycket glad över priset och att den förebyggande forskningen inom demens uppmärksammas. Forskningen kommer att ha avgörande effekter för de utmaningar vi står inför, både som individer och samhälle, kopplat till ökande ålder i befolkningen och förekomsten av minnessjukdomar, säger Miia Kivipelto, verksam vid Karolinska Institutets (KI) institution för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS) och Aging Research Center (ARC).

Hennes forskning fokuserar på förebyggande åtgärder, tidig diagnostik och behandling av kognitiv svikt, demens och Alzheimers sjukdom (AD). Genom epidemiologiska studier har Kivipelto identifierat olika riskfaktorer för demens och AD. Hon leder också FINGER-studien, den första interventionsstudien i världen som visar att det går att förebygga minnesstörningar. Detta genom aktiv rådgivning om kost, fysisk träning, kognitiv träning och kontroll av vaskulära riskfaktorer så som högt blodtryck och blodfetter.

I dagsläget finns inte något botemedel mot demenssjukdomar, och de förebyggande insatserna blir därför extra viktiga. Kivipelto ser ljust på framtiden för forskning om minnessjukdomar.

– För 15 år sedan handlade det mest om bakomliggande sjukdomsfaktorer som ålder och gener. Nu, i och med möjligheten att förebygga, är bilden mycket mer optimistisk. Men vi måste även ta fram bättre läkemedel, säger hon.

Miia Kivipelto föreläser i Äldrecentrums seminarieserie "Äldre och åldrande" den 30 september. Föreläsningen riktar sig till personal inom äldreomsorgen. Läs mer om hur du bokar ditt abonnemang till föreläsningsserien här>>.

Läs mer om Miia Kivipeltos forskning (länk till Karolinska Institutet).

Läs mer om Aging Research Center (ARC).

Publicerad 2015-09-17
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 17 september 2015 - 14:22 © Äldrecentrum

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, Gävlegatan 16, 113 30 Stockholm,

Tfn 08-690 58 00,

e-post info@aldrecentrum.se

Loading   Sökning pågår