Måltidens möjligheter för personer med demenssjukdom

− Måltiden är viktig och måltiderna ska vara något att se fram emot. De bidrar till struktur och därmed också till en mera begriplig tillvaro för personer med demenssjukdom. Det säger Birgitta Villner Gyllenram som är koststrateg på Äldrecentrum. 

Nyligen föreläste Birgitta Villner Gyllenram om måltidssituationens betydelse vid demenssjukdom på ett seminarium som arrangerades av Äldrecentrum. Seminariet var en del i Äldrecentrums abonnemangsserie ”Äldre och åldrande”.

Det finns cirka 160 000 personer som har en demenssjukdom i Sverige i dag. Varje år tillkommer 25 000 nya fall. Ett tecken på demens är försämrat minne och försämrad tankeförmåga. 

– Demenssjukdomen gör att kravet på det konkreta ökar för att det ska vara möjligt att tolka sin omgivning, förklarar Birgitta.

Vid medelsvår demenssjukdom kan personen ha svårt att känna igen föremål. Det kan också vara svårt att utföra vanliga viljemässiga rörelser, som att tugga eller att öppna munnen. 

– Men personerna kan fortfarande ha kvar många förmågor. Det är viktigt för självkänslan att dessa förmågor används och att man får känna sig behövd, säger Birgitta.

Det finns många sysslor som personer med demenssjukdom kan göra. Duka fram, vika servetter, förse sig med mat och att själv få välja tillbehör till maten är några aktiviteter. 

Birgitta delade med sig av flera konkreta råd och tips. Bland annat ska man undvika att ställa flervalsfrågor till den sjuke. Istället kan man visa vilka alternativ som finns. Plockmat är ett bra alternativ om man tappat förmågan att använda bestick. Konsistensanpassad mat såsom grov paté, timbalkost (puréer) eller gelékost är också bra för att göra det möjligt för personer med demenssjukdom att fortsätta äta själva.
– Men det är viktigt att maten fortfarande är estetiskt tilltalande och smakfullt presenterad, säger Birgitta.

Måltidsmiljön bör vara hemlik med mindre matsalsgrupper. Bra belysning och att jobba med kontraster är också viktigt. Exempelvis ska vatten serveras i ett färgat glas. 

Flera av Birgittas tips finns i boken ”Mat för äldre”. Läs mer om boken och om arbetet som drivs på Äldrecentrum inom området mat och måltider här>>

Läs mer om seminarieserien ”Äldre och åldrande” här>>

Publicerad 2014-11-28
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 28 november 2014 - 13:38 © Äldrecentrum

Mer information

Läs mer om Äldrecentrums utbildningar och utbildningsmaterial inom området mat och måltider här>>

Kontakt

Birgitta Villner Gyllenram
koststrateg
birgitta.villner.gyllenram@aldrecentrum.se 


Birgitta Persson
koststrateg
birgitta.persson@aldrecentrum.se 

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, Gävlegatan 16, 113 30 Stockholm,

Tfn 08-690 58 00,

e-post info@aldrecentrum.se

Loading   Sökning pågår