Demensvården får 150 miljoner kronor extra

Onsdagen den 23 mars fattade Stockholms kommunstyrelse det efterlängtade beslutet att ge demensvården i Stockholms stad 150 miljoner kronor extra. Pengarna ska gå till att öka bemanningen och kommer att fördelas till både privata och offentliga aktörer med 50 miljoner årligen under tre år.

– På uppdrag från kommunfullmäktige har forskningsstiftelsen Äldrecentrum undersökt vad som skulle kunna vara en lämplig bemanning inom demensvården. Rapporten rekommenderade en förstärkning med 400 personer. Därför avsätter vi nu medel för att det ska kunna bli verklighet, säger äldreborgarrådet Joakim Larsson (M) till tidningen Veteranen i en intervju.

Vidare fortsätter Joakim att berätta till tidningen att beslutet ursprungligen är ett vallöfte som kom i september 201 från alliansen i Stockholms stadshus. Att beslutet har dröjt till 23 mars 2011 beror på tekniska och byråkratiska faktorer, enligt Joakim Larsson.

- Anledningen är att man måste gå grundligt och noggrant tillväga så att förslaget blir konkurrensneutralt och möjligt att utvärdera, sa äldreborgarrådet i senaste numret av Veteranen.

Pengarna kommer nu enligt Joakim Larsson att fördelas av äldrenämnden på ett konkurrensneutralt sätt, alltså på lika villkor till privata och offentliga utförare.

Hur snabbt tjänstemännen kan få förstärkningarna på plats ute på demensboendena återstår att se.

Publicerad 2011-03-24
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 24 mars 2011 - 11:09 © Äldrecentrum

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, Gävlegatan 16, 113 30 Stockholm,

Tfn 08-690 58 00,

e-post info@aldrecentrum.se

Loading   Sökning pågår