Demensfrågor på agendan i Almedalen

I dag var Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum medarrangör till ett inspirationsseminarium med föreläsningar och paneldiskussioner om aktuella frågeställningar inom demensområdet i Almedalen. 


Wilhelmina Hoffman (bilden ovan), direktör för Svenskt Demenscentrum, inledde dagen med att presentera Nollvisionen - för en demensvård utan tvång och begränsningar. 

Statssekreterare Pernilla Baralt berättade om regeringens satsningar för ökad bemanning inom äldreomsorgen samt om satsningen för att ta fram en nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen.

Ewa Ställdal, generaldirektör för Forte, berättade om att Sverige är ett av de länder som ligger främst när det gäller forskning om demens och att andra länder visar stort intresse för det svenska välfärdssystemet.

Birgitta Villner Gyllenram (bilden nedan), som är koststrateg på Stiftelsen Äldrecentrum, föreläste om måltidens betydelse för personer med demenssjukdom. Hon deltog också i en paneldiskussion tillsammans med Jane Lindell Ljunggren, verksamhetschef för Hattstugan vård och utbildning samt Ewa Samuelsson som är utsedd till utredare för Utredningen om bostäder för äldre samt ordförande för Svenskt Demenscentrum.

Bakom arrangemanget stod, förutom Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, Svenskt demenscentrum, Silviahemmet, Durewall Institutet, Hattstugan vård och utbildning, Riksföreningen för Sjuksköterskan inom Äldrevård och 1,6 & 2,6-miljonerklubben.

Läs mer om Äldrecentrums arbete och utbildningar inom mat och måltider.

Läs mer om Svenskt Demenscentrums arbete med Nollvisionen

Publicerad 2015-06-29
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 29 juni 2015 - 18:52 © Äldrecentrum

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, Gävlegatan 16, 113 30 Stockholm,

Tfn 08-690 58 00,

e-post info@aldrecentrum.se

Loading   Sökning pågår