Bengt Winblad får Hjärnfondens jubileumspris på 3 miljoner kronor

Bengt Winblad, professor i geriatrik vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle (NVS), Karolinska Institutet tilldelas Hjärnfondens  jubileumsanslag på 3 miljoner kronor. Det är det första jubileumspriset som Hjärnfonden delar ut och Bengt Winblad får det för banbrytande och betydelsefulla insatser inom Alzheimerforskningen. 

Anslaget delades ut av Hjärnfondens beskyddare, H. K. H Kronprinsessan Victoria, på den Internationella Alzheimerdagen 21 september. Pengarna ska användas till grundforskning och för att förstå varför nervceller dör i förtid, något som kan komma att öka kunskapen om uppkomsten av Alzheimers sjukdom, skriver Karolinska Institutet på sin webbplats. 

Om jubileumsanslaget
Hjärnfonden instiftade ett jubileumsanslag i samband med att stiftelsen fyllde 20 år 2014. Anslagets kriterier baseras på att mottagaren ska bedriva forskning som av Hjärnfondens vetenskapliga nämnd i år bedömts ha mycket god kvalitet. Mottagaren ska ha en senior ställning inom Alzheimerfältet och länge gjort betydelsefulla insatser inom området. Mottagaren ska också vara en samlande kraft och god publik företrädare för sjukdomen, de drabbade och anhöriga.

Läs mer på Hjärnfondens hemsida>>. 

Publicerad 2015-09-25
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 25 september 2015 - 15:21 © Äldrecentrum

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, Gävlegatan 16, 113 30 Stockholm,

Tfn 08-690 58 00,

e-post info@aldrecentrum.se

Loading   Sökning pågår