Nominerad till årets senior 2011

Lars Andersson, Gerontolog och professor i Äldre och åldrande samt forskningsledare på Äldrecentrum är en av kandidaterna till Årets Senior 2011. Tävlingen arrangeras av Veteranen som är medlemstidning för SPF – Sveriges Pensionärsförbund. 

Lars Andersson är en av åtta nominerade seniorer som alla är utvalda till tävlingen för att de skapar en positiv bild av äldre i samhället och bidrar till att förändra synen på äldre.

Lars Anderssons motivering lyder:

Gerontolog och professor i Äldre och åldrande. Han har skrivit det banbrytande verket om ålderism. Han myntade begreppet på svenska 1997 och anser att ålderism kan jämföras med begrepp som rasism eller sexism.

I boken Ålderism analyserar han hur äldre diskrimineras i olika sammanhang; i vården, medierna, i arbetslivet och även juridiskt. Boken är ett viktigt verktyg i kampen mot ålderismen och fungerar som ett uppslagsverk där förutfattade meningar och regler kring äldre ifrågasätts. Den används av politiker, opinionsbildare och inte minst av pensionärsorganisationer som SPF.

Vi önskar Lars Lycka till i tävlingen som nu är avslutad. Vem som blir Årets senior 2011 avslöjas på Café Opera i Stockholm den 24 januari.

 

 

Publicerad 2011-11-21
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 21 november 2011 - 12:12 © Äldrecentrum

Kontakt

Lars Andersson
Professor i åldrande och äldre

08- 690 58 07
Lars.Andersson@ki.se

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, Gävlegatan 16, 113 30 Stockholm,

Tfn 08-690 58 00,

e-post info@aldrecentrum.se

Loading   Sökning pågår