ArbetSam fick europeiskt hedersomnämnande

Projekt ArbetSam var ett av 35 nominerade bidrag i Sverige som fick ett hedersomnämnande i Europeiska Unionens språkutmärkelse European label.

Allt sedan det Europeiska språkåret 2001 har Europakommissionen delat ut utmärkelsen European label. Det är en språkutmärkelse som ska väcka elevers intresse och lust för att läsa språk.

— Det handlar både om att studera språk långsiktigt och att lära sig flera språk, säger Eva Engdell, utbildningsråd på Skolverket och jurymedlem i European label. Utmärkelsen delas ut i samtliga europeiska länder samt  även i Island, Norge, Lichtenstein och Turkiet.

Språkundervisning i alla språk förutom det egna landets modersmål får nomineras. Eftersom ArbetSam handlar om andraspråksundervisning kunde ArbetSam vara med som ett av de 35 nominerade bidragen i European label.

— ArbetSam fanns med inom ett våra prioriterade områden: att knyta språkinlärning till arbetsliv. Det var ett mycket väl genomför projekt och tillvägagångssätt kan mycket väl användas av gymnasiets vård- och omsorgsprogram, säger Eva Engdell.

Nu fick ArbetSam nöja sig med ett hedersomnämnande. Ett  av kriterierna för utmärkelsen är nämligen att metoderna för språkundervisning inte får vara för kostsamma. Men stora utvecklingsprojekt som ArbetSam kostar pengar.

Sökbar databas
Nu ska beskrivningen av ArbetSams metoder läggas in i inspirationsdatabasen European label (länk finns längre ner). Här kan du också hitta årets fem svenska vinnare i European label tillsammans med övriga fyra bidrag som belönades med en hedersutmärkelse. Allt är sökbart på ålder, tema och språk. Bidragen i databasen har också den egenskapen att de ska gå att överföra till ett annat EU-land.  

Spännvidden mellan de svenska bidragen var mycket stor, berättar Eva Engdell. Bland bidragen fanns alla stadier, från förskola till vuxenutbildning. Även flera språk var representerade.

Den svenska juryn för European label består av representanter från EU-kommissionen, Högskoleverket, lärarfacken,  Föreningen Lärarna i Moderna språk, Skolinspektionen, Utbildningsdepartementet, Universitets- och högskolerådet, Utbildningsradion samt även en utländsk  representant. Jurymedlemmarna har gjort studiebesök och träffat representanter för alla bidragen.

Publicerad 2014-02-05
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 05 februari 2014 - 11:33 © Äldrecentrum

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, Gävlegatan 16, 113 30 Stockholm,

Tfn 08-690 58 00,

e-post info@aldrecentrum.se

Loading   Sökning pågår