Äldrecentrum ska stödja Stockholms stads satsning på demensteam

10 miljoner kronor ska Stockholm stad satsa på att utveckla demensteam inom staden. Satsningen sker under 2012 i samarbete mellan Äldreförvaltningen i Stockholms stad och Stiftelsen Äldrecentrum som driver ett projekt för att underlätta en implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom.

- Vår roll blir att stödja och stimulera en utveckling av specialiserade hemtjänstgrupper med inriktning på demens säger Cecilia Werge, projektledare för satsningen på Äldrecentrum.

Demensteamen som ska utvecklas kommer att arbeta med att ge specialiserad vård och omsorg till personer med demenssjukdom som vill bo kvar hemma.

– Allt fler äldre väljer att bo kvar hemma, även personer med demenssjukdomar. Vi vet att personcentrerad vård är oerhört viktigt vid omsorg av demenssjuka personer. Det traditionella sättet att organisera hemtjänsten kan ha svårt att skapa tillräckligt god kvalitet gentemot de demenssjuka och deras anhöriga. Därför satsar vi nu på specialiserade demensteam, säger äldreborgarrådet Joakim Larsson (M) i ett pressmeddelande.

Joakim berättare vidare att Stockholm stad kommer att stötta enskilda teams utveckling och även privata hemtjänstföretagare ska kunna ansöka om startbidrag för att komma igång och starta upp demensteam.

Startskottet på satsningen var en inspirationsdag för demensteam i hemtjänsten som arrangerades den 29 mars.

 

Publicerad 2012-04-02
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 02 april 2012 - 20:14 © Äldrecentrum

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, Gävlegatan 16, 113 30 Stockholm,

Tfn 08-690 58 00,

e-post info@aldrecentrum.se

Loading   Sökning pågår