Äldre och livslust

Äldrecentrums föreläsningsserie om "Samhället och de äldre" firade sitt 20e år med att bjuda in Barbro Lenner Axelsson, psykolog och universitetslektor till att föreläsa om Äldre och livslust

Äldrecentrums föreläsningsserie om "Samhället och de äldre" har under sina 20 år haft ca 150 föreläsare och över 10 000 åhörare. En av dessa föreläsare är Barbro Lenner Axelsson, psykolog och universitetslektor som var inbjuden att prata om äldre och livslust.

- Att bli äldre behöver inte innebära att vi mår sämre än under andra delar av livet. För en del är det tvärtom. Ändå är en hel del förändringar ofrånkomliga både kroppsligt och socialt. Hur kan vi bäst möta livsförändringar ifråga om både lust och lidande? Var en fråga som Barbro ställde till en fullsatt sal under sin föreläsning.

Under eftermiddagen tog Barbro upp många existentiella och svåra frågor som tex hur livet ska bli värdefullt och olika sätt att dö.

- "Vi måste forma livet när det är möjligt och uthärda de delar av livet som är nödvändig" sa Barbro som även påpekade att vi alla behöver stanna upp & uppskatta det vi har.

Att vara människa är inte lätt men Barbro ville gärna förmedla sin tro på att vi själva skapar meningen med livet. Men att den meningen kan förändras över tid och att man ofta omvärderar livet mellan  7-8 år.

Föreläsningen lockade till många skratt & igenkännande och Babros sista råd inför att bli äldre var att våga.

-Man kan vara mer äventyrlig när man är äldre för vad har man att förlora?

 

Publicerad 2013-05-22
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 22 maj 2013 - 13:36 © Äldrecentrum

Konatkt

Ingrid Hjalmarson
Utredare
Tel: 08-690 58 13

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, Gävlegatan 16, 113 30 Stockholm,

Tfn 08-690 58 00,

e-post info@aldrecentrum.se

Loading   Sökning pågår