5 frågor besvaras av Äldrecentrums utredare, Jenny Österman

Jenny Österman är en av Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrums utredare. Jenny har arbetat här sedan 2003 och har lång erfarenhet av vårdarbetet, som undersköterska och som utredningssociolog.

 

1. Vilken är din roll på Äldrecentrum och vad innebär ditt arbete?
Jag arbetar sedan 2003 som utredare på Äldrecentrum. I mitt arbete har jag möjligheten att följa olika utvecklingsprojekt och utvärdera hur dessa fungerar ur den äldres perspektiv. Jag har också förmånen att studera hur vården är organiserad och vilka konsekvenser det får för äldre som är i behov av vård- och omsorg.

2. Vilken bakgrund har du?
Jag är främst undersköterska med en stark förankring och känsla för omsorgen, men jag är också utredningssociolog med ett intresse för hur människor fungerar som en individ i en grupp och att titta på strukturer/organisationer med nya ögon. I mitt arbeta har jag möjligheten att kombinera mina två utbildningar på ett användbart sätt. Jag har bland annat arbetat på gruppboende för personer med pannlobsdemens i Skåne, på flera olika vård- och omsorgsboenden i Stockholm samt inom akut medicin.

3. Vad är det bästa med ditt jobb?
Att få arbeta i en oerhört kreativ miljö med så många kompetenser inom social arbete och vård- och omsorg om framförallt äldre. Det är också spännande att få vara med att påverka och utveckla vården för äldre. Idag finns många brister och att få vara med och bidra med kunskap i försök att förbättra är oerhört kul och stimulerande.

4. Vad är det sämsta?
Att trots uppenbara brister är så svårt att genomföra förändringar inom äldreomsorgen idag.

5. Om du blickar framåt, vilka är de största utmaningarna inom vård och omsorgen idag? Att få en värdig vård för äldre idag och i framtiden. Om vi planerar för de stora utmaningarna som kommer framöver med en ökad andel äldre så kan vi förhoppningsvis klara av det på ett sätt som är värdigt för våra kommande äldre men också för den personal som arbetar inom omsorgen. En av de största utmaningarna är att göra äldreomsorgen till ett framtidsyrke där man vill arbeta och utvecklas, inte ett jobb på vägen mot något annat.

 

 

 

Publicerad 2012-01-12
Skriv ut den här sidan
Senast uppdaterad 12 januari 2012 - 14:24 © Äldrecentrum

Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, Gävlegatan 16, 113 30 Stockholm,

Tfn 08-690 58 00,

e-post info@aldrecentrum.se

Loading   Sökning pågår